tisdag 17 januari 2012

GI - metoden



Det är bra att äta mat som har så lågt GI-värde som möjligt. Här kommer listor på livsmedel du får äta mycket av, livsmedel du kan äta ibland samt mat som du helt bör undvika.

Grönt ljusät så mycket du vill av dessa livsmedel:Fågel, fisk, skaldjur, kött, ägg, olivolja, rapsolja, valnötsolja, solrosolja, linfröolja, aioli, majonnäs, oliver, avokado, nötter, frön, lagrade ostar (30 %), Philadelphiaost, Mozzarellaost, Halloumi, Fetaost, dessertostar, grädde, crème fraiche, alla salladssorter, paprika, selleri, gurka, fänkål, groddar, rädisa, sparris, broccoli, blomkål, sockerärtor, aubergine, squash, spenat, haricots verts, brysselkål, tomat, vitkål.

Gult ljusät ibland, men inte alltför ofta:Frukt, torkad frukt, linser, bönor, quinoa, dinkel, mörk choklad (70 % kakaohalt), bulgur, råris, morötter (helst råa), helkornsbröd, fiberhavregryn, fullkornspasta.

Rött ljusdessa livsmedel bör du undvika:Potatis, vitt ris, pasta, couscous, bröd, hamburgare, pizza, vetemjöl, godis, kakor, bullar, chips, saft, läsk, fruktyoghurt, frukostflingor.

För att snabbt och enkelt gå ner i vikt bör man vara noggrann att hålla sig till listan. Förutom att välja bort de dåliga kolhydraterna så ska man tänka på att man ska äta regelbundet, man ska inte låta det gå längre än fyra timmar. Om man vill gå ner i vikt extra snabbt så kan man komplettera kostprogrammet med motion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar